2021-03-21

Blod är tjockare än vatten.

Avanza redovisar vilka dem största aktieägarna är i ett bolag. Bilden nedan visar de största ägarna i Lundbergföretagen.

Att Fredrik Lundberg kontrollerat bolaget med stor majoritet är inget nytt. Men att hans döttrar Katarina och Louise var med på listan över största ägare hade gått mig förbi. Kanske har dem varit med på listan tidigare utan att jag reflekterat över det, eller hade dem då mindre poster. Tillsammans kontrollerar nu familjen 93,4% av bolagsrösterna. Hur stort inflytande denna trio har över Svenskt näringsliv är för mig svårt att greppa.

Något att fundera kring är Fredrik Lundbergs ålder, idag är han 69 år gammal. Ägarstrukturen kommer troligtvis inte vara lika centraliserad efter hans bortgång. Hur detta kommer påverka maktbalansen och bolagen dem äger återstår att se.

Stark ägarfamilj är inte unikt för familjen Lundberg. Latour har en liknande ägarstruktur där Gustaf Douglas med familj kontrollerar 79,2% av rösterna. Att det finns stora ägare kan resultera i utköp från börsen och möjligheten att vara aktieägare försvinner då. Tröskeln för utköp är mindre när kontrollen redan är total.

Gillar du starka ägare?

Läs mer om Lundbergföretagen B hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar