2021-03-04

Tjäna pengar på Arbitrage

Noterade bolag där handel sker med flera aktieslag möjliggöra arbitrage.

Aktieslagen kallas A, B eller C aktier. Bortsett från olika rösträtt är aktierna identiska. Prisskillnaden mellan A, B eller C aktier är den vinst som uppstår vid en transaktion (bortsett från courtage).

I teorin innebär detta att man exempelvis säljer Holmen A för 105kr och köper Holmen B för 100kr. Transaktionen innebär en vinst på 5kr / aktie.

Att tro på bolaget är ett måste för arbitrage enligt mig. Detta möjliggör lång tidshorisont och transaktioner vid rätt tillfälle. Att äga aktier endast för arbitrage är inget att rekommendera. Nackdelen för perfektionisten är att den ursprungliga inköpskurs försvinner vid flera transaktioner.

Aktierna i min portfölj som möjliggör arbitrage är Industrivärden, Holmen och Investor.

Länk till Investor A hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Industrivärden C hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Holmen B hos Avanza (affiliatelänk).

2 kommentarer:

  1. Möjligheten dyker ofta upp vid emissioner då priset för TR / BTA / BTU / stamaktie kan hamna ur synk. Inte riskfritt eftersom marknaderna för aktieslagen kan se olika ut och det blir en inlåsningseffekt under en kortare tidsperiod, men som långsiktig ägare har jag passat på ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mindre likviditet kan bli ett problem! Men då jag är långsiktig är detta inte ett problem för mig. Tack för din åsikt!

      Radera