2021-05-13

Avanza hetsar mig

Avanza vet verkligen hur man triggar sparande. Avanza lanserade nyligen en funktion som visar när man nått en finansiell milstolpe. Den lägsta milstolpen är 10 000 kronor och den högsta är 1 000 000 kronor. Vilket datum delmålet uppnåddes redovisas i appen. En reflektion är att milstolparna påminner om mekanismerna hos olika datorspel där användaren uppmanas utföra olika utmaningar eller uppdrag.

Är du inte kund hos Avanza kan du bli det här (affiliatelänk). 

Personligen återstår 11% tills en halv miljon är uppnådd. En halv miljon kommer troligtvis uppnås inom kort. Om sparkvoten förblir hög och börsen inte kraschar uppnår jag troligtvis 500k inom 3-4 månader. När 750k och 1 miljon milstolpen uppnås återstår att se. Inom vilken tidsrymd dessa milstolparna uppnås beror främst på framtidens börsklimat och huruvida jag vill bibehålla en hög sparkvot även i framtiden.

Målet med mitt sparande är inte att bli rik utan fri, vilket jag till stor del redan idag känner mig. Jag blir inte lycklig av pengar eller konsumtion. Notera att frihet endast är känsla. Pengar skapar nödvändigtvis inte en mental frihet. Invgar Kamprad beskrev en gång i tiden dessa tankegångar på ett bra sett. Se klippet från 1:40.

7 kommentarer:

 1. Kul funktion, tycker jag.
  Själv har jag mina innehav på ett par, tre olika ställen, så det blir inte helt rätt såklart. Enligt Avanza har jag ca 90k kvar till halvmiljonen, men jag vet ju att om jag adderar samtliga innehav så har jag tagit mig över den gränsen. Men som sagt, säkert triggande om man har allt hos Avanza. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en kul funktion. Antagligen får alla aktienördar en dopaminkick när portföljen ökar i värde.
   Varför har du innehav hos flera aktörer? Avgifter?
   Tack för din kommentar :)

   Radera
  2. Jamen typ. SAVR har billiga fonder och det var ju först nyligen som Avanza lovade full återbetalning på källskatten, så jag har KF hos Nordnet. :-)

   Radera
 2. Jup, tror också att man blir mer beroende av mycket pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom är bäst? Tack för din kommentar.

   Radera
 3. Ingvar Kamprad är (var) cool alltså.

  "Jag tänkte att jag skulle köpa en ny skjorta, men sen kom jag på att nä, varför det? Jag har ju redan en skjorta".

  Det är så man blir rik ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han var verkligen ett original! Kul att du hittat till min blogg. Lägger till dig i min läs lista :) Tack för din kommentar!

   Radera