2021-01-26

Mental träning och aktieaffärer

För att göra goda aktieaffärer behöver man öva på tre delar. Två av dessa är affärsanalys och siffror. Den tredje delen som det sällan talas om är den mentala träningen. Alla människor är unika och mental träning innebär nödvändigtvis inte samma för alla personer.

Genom mental träning ökar självinsikt och hur man fungerar under press. Att handla med aktier är kanske busenkelt när det går bra. Mental träning är kanske därför mest värdefull när kontot lyser rött. Saknas självkännedom blir det svår att följa sina uppsatta investeringsregler eller mål. Många småsparare hade säkert gjort bättre aktieaffärer under coronakraschen om dem förberett sig mentalt och inte fallit för det panikartade mediabruset. Att se saker rationellt och behålla lugn är så enkelt men samtidigt väldigt svårt.

Många är proffs på en av dessa tre delar. Jag tror att det räcker att vara tillräckligt bra på alla tre för att lyckas med sina investeringar. Man måste alltså inte vara proffs på alla tre. Däremot blir det kämpigt om man är specialist på endast siffror och inte kan något om affärsanalyser eller mental träning. Tyvärr tycker jag att utbildningssystemet missar den mentala träningen. Mental träning gör en inte bara bättre inom aktier och affärer. Min uppfattning är att mental träning skapar bättre människor och är en framgångsfaktor i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar