2021-07-29

Jordens resurser är slut!

Idag infaller Earth Overshoot Day. Detta innebär att mänskligheten nu förbrukat alla resurser för år 2021. All förbrukning som sker efter 2021-07-29 är konsumtion jorden inte kan regenerera inom ett år.

Bilden nedan illustrerar den tydliga trenden att dagen infaller allt tidigare varje år. Det går säkert att debattera hur datumet beräknas, men poängen är att oavsett beräkningsmetod är problematiken ett faktum.

Ur ett investeringsperspektiv är Earth Overshoot Day problematiskt. Att börsen historiskt genererat positiv avkastning över tid är kanske snart ett minne blott. Personligen är jag kluven till tanken om evig tillväxt. Om man räknar med att det bara finns en planet som kan upprätthålla en viss mängd människor borde det finnas en begränsing för tillväxt. Visst tillkommer och förnyas branscher vilket möjliggör ytterligare tillväxt. Men oavsett borde det rimligtvis finnas ett tak någonstans.

För den som vill läsa mer om Earth Overshoot Day kan göra det här.

Hur tänker ni kring detta?

7 kommentarer:

 1. Intressant. Onekligen knepigt detta. Att vi behöver tära mindre på vår lilla planet framstår med all önskvärd tydlighet och detta var ett bra sätt att åskådliggöra problemet på.

  Många nya företag skapas för att ta tag i problemen, samtidigt som flera stora bolag idag inte har samma behov av jordens resurser likt bolag haft historiskt sett. Som krydda på moset drivs ju värdering även av faktorer som stödåtgärder från regeringar och centralbanker. Inflation är ju också ett omstritt begrepp om man tänker i termer av reell avkastning.

  Kontentan av detta blir för egen del att jag fortsätter investera i tron att värderingarna kommer att öka minst i takt med den inflation jag själv upplever, men framtiden får se.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!

   Visst är det bra att företag blivit effektivare och resurssnålare. Problemet ligger nog i att det idag är för billigt att konsumera. Exempelvis hade Sveriges vattenbrist säkert blivit bättre om vatten blivit dyrare.

   Tack för din kommentar!

   Radera
 2. Värt att nämna att om alla levde som vi i Sverige så skulle resurserna ta slut redan 6 april.

  Jag tycker frågan diskuteras märkligt lite (jämfört med t.ex hur mycket utrymme det ges om skatten på ISK ska ändras några tiondels procent). Klimatfrågan kommer påverka framtida intäkter rätt mycket mer än så, skulle jag säga.

  Jag försöker investera i lösningar på problemet och vikta mot tillväxtbolag med stor framtida potential. Det är definitivt något jag väger in i mitt beslutsunderlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6 april var det inte igår vi passerade.. Tror det är klokt att investera i bolag med trenden i ryggen, bland annat miljöbolag! Tack för din kommentar :)

   Radera
 3. Med tanke på senaste veckornas olika händelser runt om i världen inklusive i Sverige kanske äntligen polletten börjat röra sig men bara kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet ligger nog i att vi Svenskar ännu inte drabbats i någon större utsträckning. Problem som är långt ifrån eller abstrakta är svårare att bemöta. Tack för din kommentar!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera