2021-09-10

Avanza snålar med räntan på sparkonton.

Utvärderade nyligen mitt sparkonto hos Avanza och konstaterade att räntan som erbjuds är långt under konkurrenterna. Att allokera om sin buffert mellan olika sparkonto kan generera flera hundralappar. Den hemsida jag använder för att jämföra olika sparkonto är Compricer.

Tidigare har jag accepterat att det existerat en mindre differens mellan Avanzas sparkonto och konkurrenterna. Främst då det känns otryggt med mindre kända aktörer som GCC Capital, Aros kapital m.fl. Detta är mest troligt bara en irrationell känsla då insättningsgarantin gäller, men känslan finns där ändå.

Efter en snabb sökning på Compricer såg jag att Klarna nu erbjuder sparkonto utan bindningstid med 0,75% ränta. Det som talar för Klarna är att många redan är kund hos dem och att dem besitter ett inarbetat förtroende. 0,75% ränta som Klarna erbjuder är enligt mig konkurrenskraftig bland andra etablerade mainstream aktörerna. 

Aktuell sparräntan är dock inte det ända att överväga vid val av sparkonto. Bland annat är snabba transaktioner mellan banker och en hjälpsam kundservice alltid bra. I slutändan kokar valet av sparkonto ner till hur bekväm och ekonomisk man är. Sparkonto är trots allt inte där de stora pengar genereras för de flesta.

8 kommentarer:

 1. Hej Aktiegrubbel. Håller med att räntan hos Avanza blivit dålig över tid. Har man mycket likvider att placera skulle jag hellre välja en annan aktör. Har själv lite likvider på mitt Preem och Shell kort. Där kan jag placera upp till 15000 Kr på varje kort och få 1.55 och 2 % ränta med insättningsgaranti. Ett bra ställe att ha lite buffert :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1,55 - 2% är inte fy skam! Tack för tipset Slimis.

   Radera
 2. Är det insättningsgaranti så kan du nog sova lugnt hos olika aktörer. Själv har jag buffrat en del i pref och D-aktier på medellånga pengar upp till 3 år. Inte mycket kursuppgång (lika som sparkonto) men 5-6% direktavkastning. Naturligtvis högre risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att insättningsgaranti räcker! Möjligtvis går hantering m.m. snabbare hos större aktörer vid kriser.

   Radera
 3. Jag kör med buffert på Svea. Har haft konto där sedan 2013 och tycker det funkar bra.

  SvaraRadera
 4. Det är kanske liiiite högre risk, men jag hade lagt in alla pengar över i Axfood istället. 10-15% uppgång per år och vid börskrasch går aktien ner mycket mindre än alla andra. När allt lyser rött brukar axfood stå på blått. Det kan gå ner ändå men återhämtar sig snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm intressanta tankar. Den enda nackdelen jag kan se är att bufferten blir beskattad inom ramen för isk. Men som du antyder borde avkastningen överstiga risken.
   Tack för dina tankar!

   Radera