2021-11-01

Är FIRE sorgligt?

Det finns många bloggare som uttryckligen vill uppnå FIRE. Många av dessa bloggare har enligt mig en sak gemensamt. Det gemensamma är varför dem vill uppnå FIRE. 

Många vill mellan raderna inte fortsätta arbeta då dem ogillar sitt arbete, tycker det är tråkigt eller inte klarar av det. Att utifrån dessa parametrar göra en exit från arbetslivet tycker jag är fel infallsvinkel. 
Fokuset hos dessa individer ligger på vad dem vill slippa istället för vad dem vill. Jag tycker syftet med deras FIRE får en dystopisk touch när detta är utgångspunkten.
Det klassiska citatet att man '' skall gå i passion, inte pension'' tycker jag speglar min uppfattning kring ämnet rätt bra. Det gäller bara att komma på vad som är ens passion.

Personligen kommer jag troligtvis aldrig sluta arbeta. Möjligtvis gå ner i tid och arbeta mer på egna villkor. För mig är frihet den största anledningen varför jag sparar på börsen. Ingen förutom jag skall ha sista ordet om vad jag vill och kan göra. Stort sparkapital underlättar detta markant.

Vad tycker ni om FIRE?

6 kommentarer:

 1. Nej. FIRE är livsbejakande och frihetsskapande !! Låt ingen tuta i dig nånting annat... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den punkten håller jag absolut med dig :)

   Radera
 2. Jag tror det handlar om hur man kommunicerar och vilka ord man använder. För precis som du skriver så JA! Jag vill uppnå FIRE för att sluta jobba. Om man stannar där låter det ju som att jag vill fly och sen sätta mig framför Netfix om dagarna...

  Vad jag MENAR är:

  "Ja, jag vill sluta arbeta på det sätt jag gör nu, heltid som anställd i ekorrhjulet. I stället vill jag ha ekonomin tryggad för att våga prova på att arbeta med det jag själv vill, det vill säga med hundar i olika former, och så vill jag studera också! Sedan tänkte jag försöka starta eget bolag och kanske skriva en bok".

  Ja, då blir innebörden en annan eller hur?

  Jag tror begreppsförvirring råder ibland, för många vill sluta jobba, men inte sluta jobba liksom...Många vill nog bar känna sig trygga ekonomiskt innan man hoppar ut i det okända.

  Rimligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som du har en hälsosam inställning kring det hela. Den centrala poängen jag försökte förmedla är att man skall gilla sitt jobb och inte slita kvar om så inte är fallet. Ogillar man jobbet borde man byta asap :) Många verkar ha lång startsträcka när det gäller just detta.

   Radera
  2. Håller med, men i praktiken är det inte så lätt. Jag har själv bytt jobb 5 ggr de sista 10 åren, av anledningar att jag inte "trivts", och till och med läst in en ny utbildning. Det spelar ingen roll: Jag vill inte jobba som anställd. Idag trivs jag på mitt jobb, men jag vill inte jobba. Det låter konstigt, men precis så är det faktiskt...

   ...men såklart att byta (försöka byta) jobb om man inte trivs är prio ett!

   Radera
  3. HÅller med om att det kan vara svårt att byta arbetsgivare. Men det borde oavsett vara målet om man inte trivs :)

   Radera