2021-10-28

Vilka partier vill försämra ISK?

Som vanligt sitter jag och analyserar framtida scenario. En central frågeställning för oss sparare är vad riksdagspartierna tycker om ISK och dess framtid.

Efter snabbt googlande hittade jag detta inlägget hos Nordnet. Sammanfattningsvis kan man säga att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill försämra ISK genom tak eller andra mekanismer. Miljöpartiet har inte bestämt sig gällande frågan. Om magkänsla stämmer kommer även Miljöpartiet vilja försämra ISK.

Inte helt oväntat vill Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna behålla eller förbättra sparformen. Det som förvånar mest är kanska att Sverigedemokraterna värnar om ISK. Hur dessa partier önskar förbättra sparformen varierar. Skattesänkning av schablonbeskattningen är det vanligaste. Men Liberalerna föreslog även att de första 10 0000 kronorna skall bli skattefria.

Artikeln är från sommaren 2021 men partiernas åsikter borde inte ändrats särskilt mycket. Påverkar frågan om ISK hur du röstar vid nästa val? Eller är andra frågor viktigare?

2 kommentarer:

  1. Jag tycker klimatfrågan är viktigare än ISK-frågan. ISK-skatten lär väl för övrigt gå upp redan nästa år eftersom den bestäms av statslåneräntan som gått upp senaste tiden, så det är dumt att göra FIRE-prognoser baserat på nuvarande nivåer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att ISK beskattningen styrs av räntan. Tycker detta missas i debatten, ränteläget som råder idag är inte för evigt. Någon gång kommer räntan höjas och då är inte sparformen lika fördelaktig längre. Tack för din kommentar :)

      Radera