2021-09-03

Portföljvärdet har minskat med 40%

Ja du läste rätt! Portföljvärdet har minskat från cirka 500 tusen till strax över 300 tusen. Anledningen till detta är jag har köpt en bostadsrätt. Bostadsrätten kräver inga större renoveringar och är i inflyttningsklart skick, vilket är skönt. Bostadsrättens storlek, placering och planlösning gör att objektet alltid kommer förblir lättsålt, oavsett konjunktur. Att dessutom fortfarande äga aktier för lite över 300 tusen känns bra. Detta då portföljen ger mig en mental frihet.

Visst är det tråkigt att inte befinna sig över 500 tusen gränsen. Men jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan jag befinner mig där igen. Det gäller att ha pannben. Samtidigt betyder pengar efter en viss nivå åtminstone för mig mycket lite. Det viktiga är att man trivs med sig själv och är nöjd med sin situation. Hur mycket pengar som finns på kontot spelar mindre roll speciellt då jag trivs med min nuvarande arbetssituation m.m.

Värdepapperna som såldes för att finansiera köpet var fonder, inga enskilda aktier såldes. De fonder som återstår i portföljen är Swedbank Robur Access Global och Swedbank Robur Access Asien. Jag valde att behålla dessa fonder för dess stabilitet. Breda indexfonder levererar sällan stora överraskningar, tillskillnad från andra mer nischade fonder. Framöver kommer insättningarna vara mindre till portföljen. Målet framåt kommer vara att bygga upp en fondportfölj snarlik den som avvecklats men även att amortera i högre takt än vad som krävs.

Läs mer om Swedbank Robur Access Global A hos Avanza här (affiliatelänk).

Läs mer om Swedbank Robur Access Asien A hos Avanza här (affiliatelänk).

Önskar er en trevlig helg :)

2 kommentarer: