2021-08-14

Högsta temperaturen någonsin i Europa

I veckan uppnåddes den varmaste temperaturen i Europa någonsin. På Sicilien uppgick temperaturen till 48,8 grader. I samband med detta släpptes även den tyngsta klimatrapporten som finns, nämligen IPCC. Se gärna en sammanfattning av rapporten hos SVT här.

IPCC konstaterade bland annat:

 • Glaciärerna och isarna smälter idag 4 gånger snabbare än på 90-talet. Nordpolen kommer ha isfria perioder inom 30 år.
 • I slutet av århundradet kommer havsnivån höjts med 5-8 decimeter. För att sedan höjas med 2-3 meter eller mer.
 • Värmeböljor, skyfall och torka har blivit vanligare vilket gör det svårt att odla.
Rapporten levererade inte endast negativa nyheter. Om negativa utsläpp blir en verklighet kan  uppvärmningen hållas under 2 grader. Personligen tror jag inte att detta är realistiskt åtminstone inte från dagens förutsättningar. En aspekt som få berör är hur mycket krig och konflikt det kommer uppstå om uppvärmningen inte hålls på låga nivåer. När svält och törst råder tar människor till våld.

Blir IPCCs rapport verklighet kommer bland annat NIBE i min aktieportfölj gynnas. Höjda temperaturer likt dem på Sicilien kommer öka efterfrågan på klimatanläggningar exponentiellt. Att kyla fastigheter på idag redan utsatta platser kan inte vara lätt. Hur mycket energi det kommer kosta att kyla exempelvis Burj Khalifa i framtiden med tanke på dess massiva fönster vågar jag knappt tänka på.

Som grädde på moset har jag även lärt mig att det förekommer marina värmeböljor, galet!

Läs med om NIBE hos Avanza (Affiliatelänk).

                                              Bild på Burj Khalifa.

6 kommentarer:

 1. Ja det börjar bli en hel del rekord både inom temperatur, nederbörd, arealer av skogsbränder etc som slås på löpande band. Vissa system har dessutom försatts i point of no return läge. Skulle vara intressant att kunna skåda några hundra år framåt i tiden och se utfallet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det som du säger inga positiva rekord.. Får se hur det blir i framtiden. Kanske är Sverige nya Spanien?

   Radera
 2. En mycket bekymmersam utveckling. Får väl hoppas att vi kan "ingenjöra" oss igenom detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket tekniska lösningar i pipelinen. Bland annat finns det en teknik som suger ut koldioxid ur atomsfären. Vet dock inte hur kommersiell denna teknik är i dagsläget

   Radera
  2. Tror det framför allt handlar om att avskilja koldioxid vid själva utsläppsplatsen, "CCS - carbon capture and storage".

   Man har kört detta i Norge ett tag för att få ner CO2-mängden i naturgasen till under ett bestämt intervall för att slippa bli beskattad när man kör ut det på nätet. I det fallet är det en ganska rationell lösning eftersom all infrastruktur är på plats och CO2 injekteras tillbaka ned i berggrunden.

   Att däremot bygga ut helt ny infrastruktur vars enda syfte är att leda ut CO2 och injektera denna (alltså helt olönsam verksamhet) i berggrunden långt från den plats där CO2 avskiljs är en annan femma. Finns ett antal testanläggningar men var ett tag sen jag uppdaterade mig om läget. Är nog fortfarande i R&D-stadiet.

   Radera
  3. Intressant, det var mer än jag visste. Tack för djupdykningen :)

   Radera