2021-09-14

Köpa SBB?

Funderar på att investera i SBB. Aktieportföljen har i dagsläget stor fastighetsexponering. Trots detta försöker jag övertala mig själv att det finns plats för ännu ett fastighetsbolag. Gillar att bolaget delar ut flera gånger per år. Något som talar emot ett köp är att B aktien handlas till 70,28% premie.

Har undersökt skillnaden mellan SBB B och SBB D. Skillnaden är att D aktien har ett utdelningstak vilket inte finns hos B aktien. Utdelningstaket gör att D aktien inte värderas upp i samma takt som vinsterna ökar. Upplys gärna mig och jag missuppfattat detta.

Nedan är en kort analys av SBB utifrån mina generella investeringsregler.

1.Bolaget skall ha en affärsmodellen som jag förstår.
Inga konstigheter här, glasklar affärsmodell. Intressant nisch med social infrastruktur.

2.Bolaget skall ha starka ägare vars innehav är minst 10% av alla aktier.
Ilija batljan äger enligt Avanza 8% av kapitalet och 31,7% av rösterna.

3.Bolaget skall uppvisa ett bra track record.
Eftersom bolaget grundades 2016 saknas ett långt track reckord. Betraktar den korta historiken som en risk.

4.Bolaget skall ha tydliga vallgravar.
Reala tillgångar är en mycket god vallgrav. Nischen bostäder och samhällsfastigheter bedömer jag dessutom utgöra en minimal risk. Äldreboende, rättsväsende och skolor är sällan flyttbenägna. 

5.Bolag skall inte vara verksam inom en ohållbar eller en hälsoskadligt bransch.
Möjligtvis kan man argumentera att fastighetssektorn är miljöskadlig p.g.a. nybygge och renovering. Tänker främst på cement och dess koldioxidutsläpp.

6.Bolagets affärsidé skall gynnas av underliggande trender.
Befolkningen växer i Sverige vilket gynnar SBBs inriktning med samhällsfastigheter. Bostäder, sjukvård, rättsväsende, äldreboende m.m. rider på denna vågen.

Läs mer om SBB hos Avanza här (affiliatelänk).

Tar gärna emot era analyser kring SBB!

3 kommentarer:

 1. SBB är mitt klart största innehav, 70% av portföljen! Har vart ägare sedan 2017 och kommer aldrig sälja. Bland det tryggaste du kan äga enligt mig. Vad tror du kursen kommer stå i om 10 år? Om högre än nu så köp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg nu att du har Hufvudstaden i portföljen. Du kan lika gärna sälja den och ersätta med SBB istället. Hufvudstaden har fina fastigheter men växer inget, handel och kontor känns heller inte speciellt attraktivt.

   Radera
  2. Hej Anonym!

   Tack för dina reflektioner angående SBB och Hufvudstaden. Funderar på att doppa foten i SBB när lite utdelning från Castellum kommer. Håller med om att Hufuvdstaden inte är en aktieraket utan snarare ett värdecase. Till dagens kurs på 136,5 kr tycker jag Hufvudstaden börjar bli intressant igen!

   Mvh
   Aktiegrubbel

   Radera