2021-09-22

Förhandlat bolån

I veckan besökte jag banken och skulle förhandla om bolån. Att komma förberedd vid förhandling av bolån är viktigt och något alla borde vara. Detta resulterade i att jag lyckades förhandla ner boräntan från 1,49% till 1,39%. Detta motsvarar utifrån dagens kurs 11 st NIBE aktier årligen.

Inför mötet hade jag skrivit ut aktuella snitträntor hos alla storbanker. Snittränta är den genomsnittliga ränta som bankens kunder betalar för sitt bolån under aktuell period. Banker är skyldiga att redovisa snitträntan och bindningstider. Att illustrera en medvetenhet angående aktuella snitträntor visar banken att man vet ungefär vad det kostar att låna idag.

Under mötet är det också bra att betona :

 • hur mycket av deras tjänster man använder idag.
 • hur länge man varit kund och därför förväntar ett bra erbjudande.
En intressant reflektion är hur banken önskade att jag skulle maximera lånebeloppet, något som inte var aktuellt. Argumentet från bankens sida var att räntekostnaden inte skulle bli mycket högre. Att bli ifrågasatt för att man väljer låg belåning känns fel. Låg belåningsgrad borde uppmuntras, inte tvärt om.

Hur tänker ni kring bolån?

2 kommentarer:

 1. Försöker få så billigt som möjligt. Kör just nu Landshypoteket via Avanza med en ränta på 1,04% bundet under två år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också noterat att Avanza erbjuder bra bolåneränta. Kommer troligtvis byta till en av nischaktörerna när det blir aktuellt att binda lånet igen.
   Det finns roligare saker att göra än att betala dyra avgifter till banken. Tack för din kommentar!

   Radera