2021-06-19

Obotlig optimist eller pessimist?

Beroende vem man frågar står världen inför två scenario. Antingen kommer världen genomlida plågor som resistenta bakterier, klimatförändringar och krig. Eller kommer mänskligheten lösa alla dessa problem och civilization blomstra. 

En förespråkare för den ljusa framtiden är Elon Musk. Elon menar att utvecklingen inom teknik och artificiell intelligens snart kommer göra att robotar löser uppgifter bättre än människor.

En ofrivillig motpol till Elon Musk är Greta Thunberg. Greta menar att om vi inte agerar kraftfullt mot klimatförändringarna nu, kommer allt liv vi känner till dö ut. Klimatförändringarna kommer i hennes värld ge oss problem som matförsörjning, flyktingar och konflikter om knappa resurser.

Det som fascinerar mig är hur dessa världsbilder fundamentalt skiljer sig åt. Vilken framtidsbild investerare väljer att tro på borde påverka hur kapitalet allokeras. Personligen tror jag på en blandning mellan dessa framtidsprognoser. Vi kommer säkert lyckas dämpa klimatförändringarna till viss grad men inte helt. Jag tror också att det kommer ske en stor teknikutveckling. Av denna anledning äger jag bland annat NIBE, ett teknikbolag som arbetar med hållbar energi.

Har du en optimistiska eller pessimistiska framtidstro?

Läs mer om Nibe hos Avanza här (affiliatelänk).

4 kommentarer:

 1. Jag tillhör den optimistiska skaran, men inser att det finns en del problem det är hög tid att ta tag i (t ex klimatfrågan).

  Samtidigt blir jag lite dyster över den politiska korrekthetens utbredning, särskilt i Sverige, där jag dock på senare år sett viss förbättring.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske blir det bättring på den politiska fronten med tanke på dagens händelser :). Jag tror det lönar sig att vara optimisisk i längden oavsett situation. Tack för din kommentar!

   Radera
 2. Jag känner faktiskt inte igen din bild av Elon Musk. Den uppfattning jag fått av att läsa Ashlee Vance biografi är att han tänker mycket på både klimatförändringar och existentiella risker med framtida teknologier. Se exempelvis följande artikel i The Guardian:

  https://www.theguardian.com/technology/2014/oct/27/elon-musk-artificial-intelligence-ai-biggest-existential-threat

  Musk är optimistisk om framtiden, men inte genom att blunda för riskerna. Jag tror snarare han har en stark tro att problemen kan lösas genom handlingskraft. Han har genom sitt engagemang i Tesla drivit på utvecklingen av elbilar vilket minskat användning av fossila bränslen. Han har startat SpaceX och utvecklat rymdfarten, med en ambition att kunna kolonisera mars inom ett årtionde:

  https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Mars_program

  Om det lyckas ökar kraftigt mänsklighetens möjligheter att överleva i universum eftersom kolonier i andra delar av solsystemet har möjlighet att fortsatta utvecklas även efter en katastrofal utveckling på jorden. Det är på sikt bättre att inte ha alla ägg i samma korg.

  Jag har svårt att se Elon Musk som en motpol till Greta Thunberg när han gör mer än de flesta andra för att minska utsläppen av växthusgaser, varnar för risker med framväxande teknologier och arbetar för att göra mänskligheten mer robust mot stora katastrofer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tror du satte fingret på vad jag menade. Elon har handlingskraft och tror att han kommer lösa problemen. Medan Greta snarare sitter i knät på makthavare hon betvivlar kommer genomföra nödvändiga förändringar.

   Intervjun med Elon jag såg senast kan du se här : https://www.youtube.com/watch?v=rCoFKUJ_8Yo&t=650s
   Tycker termen ''multi-planet species'' är små fascinerande.

   Tack för din kommentar!

   Radera