2021-05-02

Diktaturen Kina

Förra veckan medverkade Gui Congyou i programmet 30 minuter på SVT. Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. Se programmet i sin helhet på SVT här.

Som förväntat förnekades existensen av 400 omskolningsläger i Xinjiang. Ambassadören hävdar att alla i dessa omskolningsläger har begått lätta terrorbrott eller är påverkade av ''extremism''. Gui Congyou hävdar att dessa ''lögner'' sprids av ett fåtal personer som är fientligt inställda mot Kina. I verkligheten är dessa ''personer'' organisationer som Human Rights Watch och FN.

Programledaren tar även upp problematiken med Kinas företagsklimat. Bland annat blev H&M nyligen utsatt för bojkott när dem belyste tvångsarbete av bomull i Xinjiang.

För varje dag som går blir Kinas ekonomiska inflytande större. Om utländska företag ska fortsätta värna om mänskliga rättigheter och demokrati i Kina kommer deras problem bara växa. Tyvärr har inga företag råd att avstå världens största marknad. Företag har bara ett alternativ och det är att stryka Kinas regering medhårs.

Personligen är jag kluven till hur detta påverkar mina investeringar. Jag som alla andra har inte råd att avstå investeringar i Kina och dess tillväxt. Men samtidigt belyser intervjun den politiska risken med att investera i Kina. Det spelar ingen roll om det är H&M eller Alibabas grundare Jack Ma som kritiserar Kina. Alla skall lyda Kinas kommunist parti, eller betala priset.

Idag består aktieportföljens exponering mot kina främst av fonden Swedbank Robur Access Asien.

Läs mer om Swedbank Robur Access Asien hos Avanza (affiliatelänk).

Hur tänker ni kring Kina?

Bild på Gui Congyou

3 kommentarer:

 1. Mycket av det ambassören säger stämmer, det är ett fåtal människor som missaktar Kina och sprider lögner som florerar i västerländsk media. Däremot så har de väldigt mycket restriktioner om vad som får sägas, och deras media rapporerar saker som inte når sverige, någonstans mellan vad som rapporteras i Kinesisk media och västerländsk media stämmer.

  Det svåra är ju att veta vad som är sant och ej, då restriktioner i fritt tal finns i Kina och restriktioner i hur man vill rapportera om Kina finns i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Finns det en specifik lögn om Kina du vill lyfta fram?
   Betecknar du FN som ett fåtal personer?

   Oavsett ovan är odemokratiska styrelseskick inte bra för aktiemarknaden i längden. Det skapar en instabilitet och osäkerhet.

   Tack för din kommentar!

   Radera
 2. Man ska inte dra upp nazisterna i onödan för jämförelsen blir så orättvis men det är ju uppenbart att Kina håller på med folkmord. Byt ut judar mot muslimer och gaskammare eller nackskott mot steriliseringar så är det typ same same. Valet är mellan en högre levnadsstandard men ökat förtryck. Draken måste dö innan den blir för mäktig. 1936 var det få som varnade för Hitler och man hade Berlin OS. Tror vi kommer se tillbaka på denna här epoken långt senare och undra varför det tog så lång tid att agera.

  Skicka Jasplanen till Taiwan är en bra börja och skicka ut mupp ambassadören.

  SvaraRadera