2021-02-10

Jag är inte Warren Buffet

I veckan lyssnade jag på en podd som hävdade att många fondsparare hade sämre avkastning än fonden dem investerad i. Detta menade dem berodde på att fondspararna gjorde många köp och sälj. Fondsparare försökte alltså tajma marknaden genom att köpa lågt och sälja högt.

Att missa ett fåtal dagar kan vara förödande för portföljens avkastning. Avanzabloggen hävdade att om man missade de bästa 10 handelsdagarna mellan 1993-2013 förlorade man halva avkastningen.

Jag försöker inte tajma marknaden utan är fullinvesterad. Pengar jag öronmärkt för börsen är investerade och vilar inte på ett bankkonto. Tror man på ett bolag skall man vara investerad i det. Uppstår tydliga köptillfälle och man har övriga likvida medel kan man så klart tillföra dessa.

Jag och majoriteten saknar fingertoppskänslan om vilka framtida händelser eller dagar som triggar kraftiga börsrörelser. Att stå utanför marknaden har min portfölj helt enkelt inte råd med. Det finns få individer som med någorlunda precision kanske kan göra detta, exempelvis Warren buffet. Tyvärr är jag inte i klass med Warren Buffet.

Jag tror alltså att man kan välja rätt aktier men att tajma marknaden och dess rörelser är svårare. Detta löser jag genom att månadsspara regelbundet. Gör man en korrekt aktieanalys ökar kursen på lång sikt.

Tror ni på market timing eller time in market?

Länk för att läsa inlägget hos Avanza (affiliatelänk).4 kommentarer:

 1. Time in market helt klart. Jag saknar också spåkula. Det hela är rätt enkelt ändå. Identifiera hyffsade bolag som inte har en allt för mörk framtid och låt sittfläsket jobba

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sittfläsk borde fler vara begåvade med! Tack för din kommentar.

   Radera
 2. Time in Market. Trots det är jag ca 42% likvid i nuläget. Men jag jobbar på att krympa likviditeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att leva som man lär.. haha :)
   Tack för din åsikt!

   Radera