2021-02-12

Göran Persson hade rätt!

Den som är satt i skuld är icke fri sa en gång Göran Persson. Och frågan är om inte gubben hade rätt! Det är lättare än någonsin att teckna lån och utbudet är större än någonsin. Allt från sms-lån, kreditkortslån, fordonslån, seniorlån och värdepapperslån! Att beviljas lån går dessutom snabbt. Problemet är bara att det finns få fördelaktiga lån. Dem enda fördelaktiga lånen som finns enligt mig bostads och studielån. Att låna till konsumtion är något av det dummaste man kan göra.

Min aktieportfölj är 0% belånad och så tänker jag fortsätta ha det. Att inte vara belånad gör att jag sover gott om natten. Att inte känna oro över belåning värdesätter jag högre än maximal avkastning. 

Det finns argument att hävstången som belåningen ger är bra. Och jag håller med. Speciellt om det är en institutionell investerare eller gäller företagsfinanser. Men min privata aktieportfölj är inget av detta. Dessutom har jag inte tiden, möjligheterna eller resurser att nyttja belåning som te.x. AP fonderna gör. Visst skall jag erkänna att det kliat i fingrarna när jag läst om superlånet hos Avanza. Men jag har inte tecknat lånet, jag tror att detta grundar sig i mitt kontrollbehov. Jag tycker helt enkelt inte att det är värt det. Man skall aldrig säga aldrig, men jag tror inte att jag kommer teckna värdepapperslån någonsin.

Hur tänker ni kring belåning?
3 kommentarer:

 1. Inte gjort det, men har övervägt. Kanske utöka fastighetslånet där jag har en mycket låg belåningsgrad om ca 12% i dagsläget. Det lockar naturligtvis även att nolla fastigheten lånemässigt. Man kanske kan låta det utökade lånet betala hela lånet i slutändan.

  OM det går bra. Det är väl det där OMet det hänger på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår lockelsen att betala av bostadslånet. Det som talar emot är hur billigt det är att ha bostadslån i dessa tider!

   Radera
  2. Sant. Alltså ett billigt sätt att ordna hävstång för den som så önskar. Troligtvis INTE jag.

   Men säg 1.000.000 till 1,5% ränta. Placeras i diverse värdepapper, preffar och what not. Säg moderata 5-7% årlig mellanskillnad. Det är pengar det oxå :)

   OM det funkar.

   Radera