2021-02-08

Att veta vad man inte vet

Jag sneglar ofta på aktierna Indutrade och Lifco. Många gånger har jag nästan tryckt på köp knappen men har hitintills avstått.

Aktierna har egenskaper jag gillar, som bland annat:

 • Starka ägare
 • Diversifiering genom ägande av många bolag
 • Bra track record

Varför har jag ännu inte köpt aktierna då? Jag känner inte riktigt att jag förstår större delen av deras verksamhet. Kanske beror detta på att jag inte orkat sätta mig in ordentligt i bolagen.

Indutrade och Lifco äger många småbolag som ingen riktigt hört talas om (åtminstone jag). Förstår jag bolagets affärsområde saknas ofta en unik nisch. Eller verkar produkterna så enkla att andra bolag skulle kunna börja producera samma sak om de hade önskat. Till deras fördel verkar kanske bolagen i så små nischer att större bolag inte anser det värt att utveckla produkter och ta marknadsandelar.

Att jag inte köpt aktierna innebär att jag följt mina investeringsregler. Detta då en av reglerna är att inte köpa aktier i bolag vars affärsmodell jag inte förstår. ''Att veta vad jag inte vet'' är viktigt. Med detta sagt har säkert Indutrade och Lifco många bra bolag, men jag vet inte det.

Äger ni någon av aktierna?

Länk till Lifco hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Indutrade hos Avanza (affiliatelänk).

2 kommentarer:

 1. Bara indirekt via fonder. På så sätt tar jag del av bolagens avkastning. Det är för låg DA för att jag ska direktinvestera i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det viktigt med en bra direktavkastning. Men för totalavkastningen är värdeökningen på kursen minst lika viktig.
   Tack för din kommentar!

   Radera