2022-04-14

Inflationen drabbar fattiga

Enligt färska uppgifter skenar inflationen och uppgår nu till 6,1%. Att inflationen eskalerat var visserligen redan känt, men kom ändå som en chock åtminstone för mig. Inflation innebär att pengar blir mindre värda och att köpkraften minskar. Vanligt folk får alltså mindre för sina pengar.

Som bekant drabbar sällan svårigheter välbeställda grupper utan påverkar oftast dem som redan är utsatta. Människor med bolån och hög lön gynnas av inflationen. Människor med låg inkomst som bor i hyresrätt får det svårt.

Inflationen gör att människor som redan innan hade knappa resurser får det ännu tuffare. Många kommer ofrivilligt skära ner på grundläggande behov som mat, sjukvård, kläder och elektricitet. 

Även små kostnader ger oproportionerlig inverkan på hushåll med liten marginal. Exempel på detta är månadsavgifterna banker tar för betalkort. Om månadsinkomsten är 10 000 får bankavgiften på 30 kr stor inverkan. Detta är något man lätt glömmer när man själv tillhör en priviligerad grupp.

Grupper med knappa resurser skulle exempelvis kunna vara pensionärer, flerbarnsfamiljer, sjukskrivna m.m.  

När jag tänker på situationen blir jag orolig och ledsen. Bara tanken på att inte ha råd med det nödvändiga ger mig ångest. Med detta inlägg vill jag uppmana er alla att tänka på dem som har det svårt. 

4 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt och bra sammanfattat! :-)

  SvaraRadera
 2. Eller så kan man fundera på vilka som är skyldiga till att folk får det sämre? Vilka har beslutat om chockhöjningar av skatter och avgifter på diesel och bensin? Som nu driver prisökningar på allt, då producenter av mat och övrigt påverkas enormt av politikernas ansvarslöshet. Att lägga ner fungerande kärnkraft och byta ut mot helt opålitlig dyr vindkraft var ju inte heller så smart. Men det är samma som är ansvariga. Istället för att uppmana folk att tänka på de som har drabbats och göra små handhjärtan till varandra kanske en bättre uppmaning varit att:
  SLUTA RÖSTA PÅ DE PARTIET SOM SKAPAT DETTA ELÄNDE!! Sossar, Miljöpartiet och Centern i första hand. Så kanske vi alla kan få det bättre.
  Att göra något åt problem brukar vara bättre än att bara prata.
  // Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart handlar allt om politik. Men nu när situationen är ett faktum får man hjälpa till. Rösta får man göra vad fjärde år.

   Radera