2021-02-03

Befolkningsfördelning och varför det har betydelse


Läste för något år sedan boken Factfulness av Hans Rosling. Vad har detta med ekonomi frågar kanske du dig? Även om detta inte är en klassisk ekonomi bok anser jag att Hans tar upp många tankar som går att applicera vid investeringar. 

Detta inlägget tänkte jag skulle handla om ett speciell påstående han tar upp. Nämligen världens befolkningsmängd och vart dem bor!

Hans presenterade alternativ A, B och C som beskrev var människor bor på jorden (se bild). Varje människa representerade avrundat 1 miljard. Enligt Hans svarade endast 30% av deltagarna rätt! (Rätt svar är A). 70% av deltagarna visste alltså inte att flest människorna bor i Asien.

Men vad har detta med investeringar att göra? Detta visualiserar alltså hur stor del av världens konsumenter som finns i Asien. Företag behöver konsumenter, utan konsumenter har bolag inga intäkter. Rimligtvis finns det större pengar att tjäna på större marknader än de små. Investerar man inte i Asien missar man alltså tillväxt!

Tyvärr är det inte busenkelt att köpa asiatiska aktier. Detta har jag löst genom att äga fonden Swedbank Robur Access Asien.

2 kommentarer:

  1. Ja och nej, index och befolkningsmängd har ingen rak korrelation, se t.ex japanska Nikkei-indexet: https://en.wikipedia.org/wiki/Nikkei_225. Dock bra med diversifiering och exponering mot olika marknader och valutor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Index och befolkningsmängd har inget korrelation, det håller jag med om. Därför är det smart att inte bara äga en globalfond utan även en som är exponerad mot asien! Kul att du läser min blogg!

      Radera